På denna sida hittar du svar på några vanliga frågor rörande Önskeambulansen i Uppsala och vår verksamhet. Har du en fråga som inte besvaras nedan är du välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret för att få svar.

Gåvor

Man kan alltid önska att en gåva skall gå till något specifikt inom verksamheten. Man bör dock ta kontakt med styrelsen via kontaktformuläret innan man gör det så vi kan se till att ditt önskemål går att uppfylla.

Nej, alla bidrag är lika välkomna, stora som små. Läs mer på vår sida om gåvor.

Alla som tycker att vi gör ett bra arbete kan bidra till vår verksamhet. Läs mer på vår sida om gåvor.

Företag kan i vissa fall få göra avdrag. Kontakta styrelsen via kontaktformuläret för mer information om du som företagare vill ge ett bidrag.

Gåvor ges enklast vi Swish eller Bankgiro. Använd Swishnummer 1230389403 eller Bankgiro 5343-0245. Läs mer på vår sida om gåvor.

Ambulansen

Nej.

Ledarhund kan i förekommande fall tas med men i övrigt får man ej ta med husdjur pga. allergirisken hos andra resenärer.

Detta sker i samråd med ansvarig behandlande läkare/sjuksköterska .

I dagsläget finns det en Önskeambulans i Uppsala.

Det finns plats för en bår.

Två medföljare får plats.

Ja det finns plats för rullstol.

Bilen är en avrustad ambulans så det finns ingen teknisk utrustning kvar i den. Grundläggande förbandsutrustning samt brandsläckare finns.

Vi har ett nära samarbete med ambulanssjukvården och övrig personal inom sjukvården så det kan erbjudas vid behov. Dock  är det viktigt att komma ihåg att då allt arbete med Önskeambulansen är helt ideellt och sker på fritiden är de som åker med starkt begränsade i vad de får göra, det är i princip samma saker som vem som helst får göra, inget mer.

Föreningen

Nej. Föreningen är helt ideell och alla inklusive styrelsen jobbar helt utan ersättning.

Nej. Föreningen är politiskt och religiöst obunden.

Du kan läsa mer om medlemskap på vår sida om medlemskap. Använd kontaktformuläret på samma sida för medlemsansökan. Vi tar kontakt med dig så snart vi kan.

Att ge svårt sjuka människor hjälp med transport när de inte kan lösa detta på egen hand eller kan få den hjälpen av kommun och landsting.

Styrelsen består idag av sex personer, varierande bakgrund och med en stor passion för att hjälpa andra som största gemensamma nämnare. Du kan kontakta styrelsen via kontaktformuläret.

Sponsring

Detta variera lite från tid till tid. Kontakta styrelsen via kontaktformuläret för mer information.

Alla företag och privatpersoner är välkomna att sponsra Önskeambulansen i Uppsala. Kontakta styrelsen via kontaktformuläret för mer information.

Önskning

Alla transporter sker i samråd med den som ska åka, anhöriga samt i förekommande fall ansvarig behandlande läkare/sjuksköterska.

Ja, även om ambitionen är att så många som möjligt ska kunna få göra en resa.

Ja.

I första hand resmål som går att genomföra under en dag.

Alla körningar sker i samråd med den sökande, anhöriga och ev. ansvarig behandlande läkare/sjuksköterska. Vi kan ta med personal som är sjukvårdutbildad och även ordna med ex. syrgas.

Du tar kontakt med oss via kontaktformuläret. I formuläret anger du så mycket information du kan om din önskning. Vi återkommer till dig så snart vi kan med besked eller med behov av kompletterande information.

Själva resan är gratis, men man får naturligtvis ge ett bidrag till vår verksamhet. Detta gör man enklast via Swish. Läs mer på vår sida om gåvor.

Nej. Hela verksamheten bekostas av gåvor, donationer och sponsring, samt ett helt ideellt arbete av de som hjälper till.

Det underlättar om medföljare kan hjälpa till men det är inte ett krav.

Bortsett från vad vädret kan ställa till med så kan vi ta oss fram på i stort sett alla vanliga vägar. Båren har naturligtvis vissa begränsningar gällande var man kan ta sig, men vi kan även ta med rullstol om det behövs.

Bilen sköts och servas regelbundet så det ska inte vara något problem, men om det skulle hända något under vägen så löser vi det på plats och utifrån förutsättningarna. Ambitionen är alltid att en körning skall genomföras som planerat.

I första hand vänder vi oss till personer i Uppsala kommun.

Allt beror på förutsättningarna för den som ska åka med, men i första hand är det dagsturer som är aktuellt.